Kako imati više slobodnog vremena?

 

Svi mi nekada pomislimo da bar imam više vremena. Mogao/mogla bih sve obaveze odraditi.

U nastavku teksta  donosim vam par savjeta.

Planirajte svoje obaveze!

Prvo i osnovno je da planirate svoje obaveze. Kada isplanirate svoj dan biti će vam lakše prolaziti kroz dan. Naravno nećete baš isplanirati sve po minutama.


Ne gubite previše vremena na bespotrebne stvari!

Naravno  kad kažem da ne gubite previše vremena na bespotrebne stvari ne mislim na svakodnevne obaveze. Recimo da ste napravili pauzu od 5 minuta od obaveza. Nećete valjda svih tih 5 minuta potrošiti na bespotrebne stvari (primjerice: igranje igrica, društvene mreže…) kada poslije obavljanja svih obaveza imati ćete i više vremena za igranje igrica, a i da ne pričam da se ta pauza od 5 minuta može pretvoriti u pauzu od 2 sata. Zato pauzu od 5 minuta iskoriste za nešto drugo (primjerice: skuhajte čaj, kavu ili samo popijte vodu, možete iskoristiti za protezanje ili vježbanje…). Znači bitno je da pauzu iskoriste za nešto korisnije.

Počni na vrijeme raditi svoje obaveze!

Sigurna sam da ste nekada kao i ja  pomislili „Nemam vremena, ne mogu stići sve na vrijeme!“

Važno je da krenete raditi na vrijeme obaveze. Ako ne krenete na vrijeme raditi svoje obaveze možete se dovesti do problema i naravno nećete imati slobodnog vremena. Počnite primjerice u 12:00 ili ujutro raditi svoje obaveze i sve ćete stići na vrijeme. Ako se sjetite u 17:00 da morate napraviti i poslati prezentacija, a rok vam je do 18:00. Tada se dovodite u tešku situaciju. Pod stresom ste, uplašeni ste da nećete stići na vrijeme napraviti prezentaciju, ako ju i stignete napraviti moguće je da ste nešto zaboravili napisati u nju. Zato zaboravite na stres i počnite na vrijeme sa svojim obavezama.  


Naučite reći NE!

Jednostavno nekad je stvarno potrebno reći NE ali kada. Sigurno ste se nekada našli u situaciji da imate puno obaveza za napraviti, a prijatelj/prijateljica vas je pitao/pitala da idete u šetnju (to može naravno biti i neko drugi i bilo što drugo za raditi). Vi ne biste htjeli ići u šetnju jer znate da imate puno obaveza za napraviti, a žao vam je odbiti njega/nju pa vam samo izleti iz usta DA. Tako vi krenete u šetnju i mislite obaveze mogu da čekaju. Istina možda obaveze mogu da čekaju ali onda nećete imati puno slobodnoga vremena. Nekad treba reći NE i primjerice dogovoriti se za šetnju poslije obaveza ili neki drugi dan. Tada ćete imati više slobodnog vremena.


Nadam se da sam vam pomogla!

Vidimo se u sljedećem postu! 😀

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Produktivan dan!

Savjeti o učenju